BLOG

Slim zoeken in de LinkedIn Advertentiebibliotheek

1 mrt 2024

Advertentiebibliotheek

Een overzicht van ALLE LinkedIn ads wereldwijd, maak hier slim gebruik van!

Wist je al dat je alle LinkedIn advertenties van bedrijven en organisaties gewoon kunt inzien? Via de bedrijfspagina kon je tot 29 februari 2024 altijd de gesponsorde content inzien. De advertenties hebben nu een andere, betere plek, je kunt langer terugkijken, krijgt meer informatie en er zijn meer creatieve zoekmogelijkheden. Lees snel verder!

Transparantie van LinkedIn ads

Je kon altijd al via de bedrijfspagina van een bedrijf of organisatie de advertenties die zij het afgelopen half jaar gebruikt hebben terugzien. Dat kan wel eens handig zijn. Zeker als je de concurrentie in beeld wilt krijgen en wilt weten óf ze adverteren. Heb je een lijstje namen van concurrenten, dan kon je gemakkelijk een rondje langs de velden doen. Gewoon via de bedrijfspagina en dan naar het tabje “Advertenties” gaan et voilà.

Wat krijg je (niet) te zien?

Je krijgt uiteraard geen informatie te zien over de grootte van het advertentiebudget, de doelgroep(en) en prestaties. Maar van de opmaak van een advertentie kun je ook al heel veel leren. Ook kon je zien hoeveel verschillende uitingen er zijn (of ze uitgebreid testen). Je kon zien welke ad-formats ze gebruiken, of er korte of lange teksten worden gebruikt en natuurlijk met welke content er geadverteerd wordt.

Nu zal ik je nooit adviseren om een kopie van de content van je concurrent te gaan maken, kies/maak altijd je eigen insteek, idee en teksten. Originaliteit wint altijd.

Het tabblad Advertenties wordt op 29 februari 2024 verwijderd.

Het tabblad advertenties verdwijnt per 29 februari (al heb ik hem nog wel gezien). En er komt iets beters en uitgebreiders voor in de plaats. Namelijk de Advertentiebibliotheek. Deze was al een paar maanden toegankelijk, en is kort gezegd een grote database met LinkedIn-advertenties. De voordelen:

  • Alle ads uit de hele wereld bij elkaar. Je hoeft niet meer naar een bedrijfspagina te gaan om ze te bekijken.
  • Het is een zoekmachine, hiermee kun je ook zoeken op specifieke termen.
  • Je kunt tot een jaar terug kijken naar gebruikte advertenties. (advertenties die op of na 1 juni 2023 zijn gemaakt zijn zichtbaar).
  • Je krijgt meer informatie over de ad-targeting, weliswaar beperkt.

Zoals je kunt zien kun je zoeken op een bedrijfsnaam of adverteerder. Of op een trefwoord. Er zijn ook filters voor land en datum toegevoegd.

Hoe kun jij hier slim gebruik van maken?

Je kunt met een paar kliks zoeken op een artikel/merk, onderwerp of thema om te zien of hier veel over geadverteerd wordt en door wie. Zie hieronder een simpele zoekopdracht naar het woord “Samsung” in “Nederland”. Je zou er ook nog een periode aan toe kunnen voegen.

Door op een advertentie te klikken krijg je meer informatie te zien:

  • De Adverteerder. In dit geval is het vanuit een advertentieaccount van Vodafone, dat overigens wel door derden beheerd kan zijn.
  • Je ziet de periode waarin deze advertentie gelopen heeft. In dit geval 1 dag. Je kunt hier dan uit opmaken dat deze ad na 1 dag waarschijnlijk gepauzeerd is en dat er waarschijnlijk wel andere varianten van deze advertentie in de campagne staan die het beter doen, qua aantal kliks of kosten per klik. Er zijn weinig advertentiecampagnes die maar 1 dag lopen. Je kunt hier achter komen door een nieuwe zoekopdracht te maken met hierin het bedrijf Vodafone.
  • Er zijn tussen de 10.000 en 50.000 impressies geweest, vooral in Nederland, maar ook een paar in andere landen.
  • Een aantal kenmerken waarop getarget is, je zult er maximaal 3 zien. In dit geval Taal, Locatie en Interesses.
  • Je kunt ook doorklikken op de advertentie, waardoor je op de landingspagina terecht komt.

Zoeken op woorden

Voor een klant van mij die een donatie campagne wilde draaien, ben ik op zoek gegaan naar voorbeelden door op het woord “Donatie” en “Donate” te zoeken. Ik kon hen helpen door verschillende wereldwijde voorbeelden, gecombineerd met mijn advies te laten zien. Zo kunnen de advertentiemogelijkheden duidelijker worden voor je klant, maar ook voor collega’s of om je designer te briefen.

Dit zou je ook kunnen doen met woorden die voor jou van toepassing zijn op dit moment. Denk aan je type product, vacatures etc.

Een zoekopdracht met het woord “lowcode” levert dit resultaat op:

Een dergelijke zoekopdracht laat in één oogopslag zien wie de voorlopers in de markt zijn op dit gebied. Leer hiervan en laat je inspireren. Maak nooit een kopie van de creatieve content.

Wil je ook eens zoeken op gesponsorde content? Laat me weten waarvoor jij de bibliotheek zou gebruiken.

Ga naar de LinkedIn Ads-Library

Influencer marketing op LinkedIn

Tegenwoordig zijn er ook veel (betaalde) content creators, zogenaamde Influencers. Deze personen plaatsen via hun persoonlijke profiel posts in naam van een bedrijf of organisatie. Deze posts zijn ook advertenties en moeten ook gekenmerkt worden als een Merk-partnership. Of dit in de praktijk ook echt gebeurt is niet 100% waterdicht. Maar de posts van personen die dat wel goed (of per ongeluk) hebben ingesteld, kun je hier terugvinden:

Ga naar Merk-partnerships/ gesponsorde posts van creators

Ik moet wel zeggen dat hier ook veel content tussen staat die eigenlijk geen influencer posts zijn, dus hier heeft LinkedIn nog wel wat opschoningswerk te doen.

Social Blooming - Judith

Judith Eversdijk

Met SOCIAL BLOOMING help ik toffe bedrijven te groeien met behulp van adverteren op LinkedIn! Benieuwd naar de hoe en wat? Check mijn traject ADS YOUR SERVICE!

© Social Blooming - Adverteren

Wil je adverteren op LinkedIn overlaten aan iemand die hier 24/7 mee werkt?