BLOG

Een aanbeveling geven op LinkedIn? 5 redenen om er nú tijd voor te maken.

31 okt 2022

Aanbevelingen op LinkedIn

Wees eens eerlijk… geef jij wel eens een aanbeveling (uit jezelf) aan iemand die jou geholpen of geïnspireerd heeft?

Nee hè? Waarschijnlijk geef je er alleen een als er om gevraagd wordt. En dan vinden veel mensen het ook gewoon best lastig om er een te schrijven. En er een uit JEZELF geven? Dát gebeurt zelden.

Wist je dat een aanbeveling geven, je veel kan brengen? Er zijn op LinkedIn 3 verschillende manieren om iemand een zetje in de rug te geven. Ik leg je uit welke mogelijkheden je hebt, hoe je het kunt aanpakken en wat het geven van een spontane aanbeveling voor jou kan doen.

Oh no, ik krijg een verzoek om een aanbeveling te schrijven.

Aanbevelingen schrijven op verzoek voelt vaak toch een beetje als een moetje. Je vindt het waarschijnlijk lastig om te schrijven. Wat zet je er in? En het verzoek blijft maar onderop de stapel liggen. En ook het vragen om een referentie vindt niet iedereen iedereen even makkelijk. Misschien weet je het uit ervaring. Je voelt je al snel opgelaten. Misschien laat je het dan ook maar.

Gelukkig durven steeds meer mensen er wél gewoon om te vragen. Heb je een project succesvol afgerond? Was je klant tevreden? Je krijgt complimenten? Dit is het moment om om een referentie te vragen!

Maar dan is er ook altijd nog een groep die er niet zelf om vraagt. De groep die misschien wat meer bescheiden is. Maar het natuurlijk net zo goed verdient om onderschreven te worden.

Draai het eens om.

Wat nou als we iets minder moeilijk gaan doen over aanbevelen. Wat nou als we af en toe eens iemand een aanbeveling geven zónder dat diegene er om vraagt. Dan geef je deze aanbeveling uit eigen overtuiging, uit je hart. En de ander hoeft er niet meer om te vragen. 2 Vliegen in één klap. Bedenk af en toe wie jij zou kunnen helpen met het schrijven van een paar regels.

Misschien heb je zelf wel eens een aanbeveling van iemand gekregen waar je niet om gevraagd hebt? Wat voelde je toen je deze aanbeveling kreeg? Misschien is het je nog nooit gebeurd, maar geloof mij, deze aanbevelingen zijn de mooiste en blijven je het langste bij.

5 dingen die gebeuren bij het geven van een aanbeveling

 1. Je verrast de ontvanger positief. 
 2. Je tovert een glimlach op het gezicht.
 3. Je bevestigt een positief gevoel over de samenwerking.
 4. Je helpt de ontvanger verder in zijn of haar carrière.
 5. Je zet jezelf hiermee ook positief neer. Want jij geeft dat positieve gevoel.

Waarom zou je dat dan niet gewoon af en toe doen? En lees even door tot het einde om reacties te zien die ik kreeg na het geven van aanbevelingen.

Wat zet je in een aanbeveling?

Een aanbeveling die je uit eigen motivatie schrijft, zal je makkelijker af gaan. Het hoeft ook geen epistel te zijn. Toch vinden veel mensen het lastig om een aanbeveling te schrijven. Hieronder vind je wat tips.

 1. Lees andere aanbevelingen die ontvangen zijn eventueel door. Kijk op welk front je nog iets kunt toevoegen. Maak in ieder geval geen kopie van een andere aanbeveling.
 2. Begin met het omschrijven van de samenwerking of onderlinge relatie, of de eerste ontmoeting die je had.
 3. Refereer aan het probleem of de uitdaging die je had voordat je deze persoon kende.
 4. Vertel waarom jij zag dat deze persoon degene was die je nodig had.
 5. Vertel iets over de samenwerking. Hoe was dat? Wat was er speciaal aan?
 6. Wat kenmerkt hem of haar als persoon? En waarom vond je dat prettig?
 7. Wat was het resultaat dat hij of zij heeft neergezet. Was dat boven verwachting? Zo ja, waarom?
 8. Schrijf zoals je praat, maak de aanbeveling een leuk en aantrekkelijk verhaal dat de ontvanger graag en met trots op zijn profiel plaatst.

Aanbevelingen op LinkedIn zijn er in 3 soorten. 

Aanbevelen kun je op drie manieren. Ik omschrijf ze hieronder voor je met een korte uitleg.

1. Aanbeveling met tekst en uitleg

Dit is de variant waar ik het meest fan van ben. De tips hierboven en de effecten die ik omschrijf krijg je waarschijnlijk alleen met deze aanbeveling.

Jouw naam, functie en relatie tot degene die je een aanbeveling geeft en de daadwerkelijke tekst, komen in het profiel van de ontvanger bij ontvangen aanbevelingen te staan. Op je eigen profiel staat de aanbeveling ook onder “Gegeven” aanbevelingen.

Deze variant is het meest waardevol. Dit is omdat je er wel tijd en aandacht aan móet besteden. Deze manier van aanbevelen zal ook het meeste effect hebben bij de persoon die hem ontvangt. De aanbeveling staat blijvend op het profiel. Je helpt deze persoon dus ook nog eens met zijn personal brand, geloofwaardigheid etc. naar eventuele nieuwe werkgevers of opdrachtgevers.

Wil je het helemaal leuk maken? Zorg er dan voor dat deze aanbeveling van het scherm afspat door originaliteit. Geen standaard praatje of kopie van een andere aanbeveling. En deze teksten kunnen ook nog eens (her)gebruikt worden op een website, cv of in offertes die gemaakt worden. Win-Win!

2. Vaardigheden onderschrijven

Het onderschrijven van vaardigheden/skills is the second best manier om iemand te helpen. Iedereen met een persoonlijk profiel kan zelf tot 50 skills toevoegen aan zijn profiel.

Deze skills zijn goed om te hebben op je profiel voor de vindbaarheid. LinkedIn is eigenlijk een grote zoekmachine naar mensen. Zorg er dus voor dat de skills woorden zijn waar je op gevonden wilt worden. Loop ze regelmatig eens door en wees niet bang om skills te verwijderen die niet meer relevant zijn voor wat je nu doet of wilt gaan doen. (Die pensioencommunicatie en pensioen skills van mij heb ik ook maar eens gekilld).

Zijn vaardigheden vaker onderschreven, dan zijn ze meer waard en tellen ze zwaarder in de zoekresultaten.

3. Kudo’s

Je kunt ook kudo’s geven. Dit doe je met een standaard sjabloon dat LinkedIn aanbiedt. Je maakt een post/update waarin je iemand aanprijst. Persoonlijk ben ik hier geen groot fan van. Het is een beetje standaard en ook nog eens tijdelijk omdat het in de vorm van een update geschreven wordt. Helaas ook nog met redelijk saaie (vind ik dan) afbeeldingen. En die update verdwijnt na een tijdje gewoon weer uit beeld.

De ontvanger krijgt een melding van de kudo omdat hij getagd wordt. Waarschijnlijk is het de enige persoon die deze post gaat liken 😃. Door dit alles is het veel minder waardevol dan nummer 1 en 2. Wil je het toch doen? Hieronder zie je hoe dat in zijn werk gaat. Ook zie je wat voorbeelden van de sjablonen.

Links een oorbeeld van de standaard sjablonen en rechts een voorbeeld van de post die je ermee maakt.

Ga voor de glimlach!

Wil je een glimlach bij iemand op het gezicht toveren? Ga dan altijd voor de duurzamere variant en neem er af en toe gewoon even de tijd voor! En zie het zeker niet als een ruilhandeltje. (Als je er voor elkaar eentje schrijft). En, wie ga jij nú een aanbeveling geven?

Reageren op dit onderwerp? Ga dan naar mijn post op LinkedIn.

Toen ik weer eens een rondje met aanbevelingen schreef, werd ik wederom verrast door de leuke reacties die ik erop kreeg.
Inspiratie voor dit artikel!
Social Blooming - Judith

Judith Eversdijk

Met SOCIAL BLOOMING help ik toffe bedrijven te groeien met behulp van adverteren op LinkedIn! Benieuwd naar de hoe en wat? Check mijn traject ADS YOUR SERVICE!

© Social Blooming - Adverteren

Wil je adverteren op LinkedIn overlaten aan iemand die hier 24/7 mee werkt?