BLOG

LinkedIn-gebruik in Nederland. De cijfers van 2023.

30 jan 2023

Vaste prik, eind januari! Want dan presenteert Newcom weer het Nationale Social Media Onderzoek. Dit jaar alweer voor de 13 keer! Ik ben natuurlijk altijd extra benieuwd naar de LinkedIn cijfers en dit jaar zien we een interessante trendbreuk...

LinkedIn zit al een paar jaar in de lift qua gebruik, zet deze trend ook dit jaar door?

Vaste prik, eind januari! Want dan presenteert Newcom weer het Nationale Social Media Onderzoek. Dit jaar alweer voor de 13 keer! Ik ben natuurlijk altijd extra benieuwd naar de LinkedIn cijfers en dit jaar zien we een interessante trendbreuk…

Hoe doet LinkedIn het?

Als Marketeer, Social Media Manager of LinkedIn nerd is dit ieder jaar weer een moment om naar uit te kijken! Ik lichtte de ontwikkeling van LinkedIn voor je toe in dit artikel. Doe er je voordeel mee!

Wat wordt onderzocht?

Er wordt onderzoek gedaan naar dagelijks gebruik, totaal aantal gebruikers en andere ontwikkelingen onder alle Social Media platformen onder een representatieve groep van de bevolking. De aantallen die ze presenteren komen dus niet altijd overeen met wat je in de Sales Navigator of Campagne Manager van LinkedIn terugvindt.

Zijn we LinkedIn met zijn allen nóg meer gaan gebruiken?

Tijdens de coronacrisis steeg het dagelijks gebruik van alle social media platformen namelijk sterk. Ook bij LinkedIn werd dit zichtbaar. Heeft LinkedIn deze stijgende lijn vast weten te houden???

Aantal LinkedIn gebruikers

De stijging die in de afgelopen jaren zichtbaar was, zien we nu niet meer. Er is zelfs een daling van 1%….!

Dit zijn de cijfers die LinkedIn zelf recent (26 januari 2023) presenteerde:

Waarom zegt LinkedIn iets anders?

Waarom zit er een verschil van 50% in met wat LinkedIn zelf zegt? Dit heeft verschillende redenen.

Newcom onderzoekt een groep. De respons, zoals ze dat noemen was 7.021 personen. En deze weerspiegeling van Nederland wordt omgerekend naar heel Nederland.

Best een groot verschil! Hoe zit dit?

Maarliefst een verschil van 50%! Maar dat komt dus omdat er “maar” 7.021 personen ondervraagd zijn.

  • Ook zijn er veel dubbele profielen. Mensen die per ongeluk 2 of meer profielen hebben aangemaakt. Geloof me, dat gaat nogal makkelijk…
  • Ook zijn er fake profielen.
  • Er zijn mensen in de onderzochte groep, die een LinkedIn profiel hebben en zich hier niet bewust van zijn of het niet gebruiken.
  • Er zijn overleden mensen die nog een actief LinkedIn profiel hebben.

Dagelijks gebruik

Ook het dagelijks gebruik is gedaald. Met maar liefst 13%.

Opvallend

Dit jaar zit LinkedIn dus even niet in de lift qua dagelijks gebruik en aantallen gebruikers. Als je het mij vraagt is het nog geen groot “drama”, maar slechts een kleine fluctuatie.

Zaken die meespelen zijn de coronacrisis die haar einde heeft bereikt en hierdoor is online netwerken iets minder “nodig”.

Ook staat onze arbeidsmarkt onder druk. Steeds minder mensen zijn actief op zoek naar een baan. En wat hier ook mee te maken heeft, is dat we steeds meer gepensioneerden hebben, waar LinkedIn misschien niet direct interessant meer voor is.

Deze trends zullen alleen maar doorzetten de komende jaren. LinkedIn krijgt te maken met een gemiddeld steeds jongere groep gebruikers die zich anders beweegt.

Aan LinkedIn de taak om interessant te blijven voor deze veranderende (jonger wordende) gebruikersgroep. Ik ben benieuwd! Kom maar op LinkedIn!

Wat kun jij als marketeer met deze informatie?

Als marketeer moet je je er bewust van blijven dat een platform valt of staat door de gebruikers, en ook beseffen dat de gebruikers bepalen hoe de content en activiteit op het platform er uit zien. Welke content slaat wel aan en wat valt dood? Blijf meebewegen met wat wel werkt en wat niet werkt op een platform.

Het zal voor werkgevers die nieuwe medewerkers zoeken lastiger en lastiger worden om er uit te springen met vacatures. Je zult echt je best moeten doen om met goede content te komen.

En ben je adverteerder? Dan weet je dus dat je goed bezig bent als je ca. 50% van je beoogde doelgroep bereikt met je campagnes. De andere 50% is niet zo met LinkedIn bezig. Hoe dat kan, tja… dat moet je niet aan mij vragen 😊.

Social Blooming - Judith

Judith Eversdijk

Met SOCIAL BLOOMING help ik toffe bedrijven te groeien met behulp van adverteren op LinkedIn! Benieuwd naar de hoe en wat? Check mijn traject ADS YOUR SERVICE!

© Social Blooming - Adverteren

Wil je adverteren op LinkedIn overlaten aan iemand die hier 24/7 mee werkt?