BLOG

LinkedIngebruik in Nederland. De cijfers van 2024 zijn er!

29 jan 2024

LinkedIn gebruik in Nederland. Hoe staan we er voor in 2024?

Blijft LinkedIn als 20-jarige dinosaurus onder de social platforms actueel genoeg?

Elk jaar eind januari komen ze weer. Hoe staat het met het LinkedIn en verdere social media gebruik in Nederland. Newcom publiceert elk jaar een onderzoek met interessante data en cijfers. En uiteraard zoom ik voor je in op LinkedIn. Is het gebruik toegenomen? Loggen we nóg langer in per dag met zijn allen in 2024? Je leest het allemaal hier!

Nationaal Social Media Onderzoek 2024

De bron van dit artikel is het Nationaal Social Media Onderzoek 2024, gepubliceerd door Newcom. Het onderzoek wordt al sinds 2010 gedaan en geeft interessante inzichten. Je kunt de basisuitvoering van dit onderzoek gratis downloaden. Wil je meer informatie, dan kan dat ook tegen betaling. Ik heb dit blog gebaseerd op de gratis versie en op mijn eigen ervaring en inzichten.

Wat algemene cijfers over Social Media gebruik in Nederland.

 • 14,3 miljoen Nederlanders maken gebruik van social media.
 • Gemiddeld besteden we bijna 2 uur per dag aan social media.
 • Het aantal gebruikers blijft jaarlijks stijgen. In 2016 waren er bijvoorbeeld 12,3 miljoen Nederlandse gebruikers van 15 jaar en ouder.

Aantal social media platforms per leeftijdscategorie.

De stijging in gebruik zit vooral in de leeftijdscategorie 20-39 jaar als we kijken naar het aantal social media platforms dat ze gebruiken. Dat zit in 2024 op gemiddeld maarliefst 6 apps.

Voor de leeftijdscategorie 15-19 jaar is dat gemiddeld 5,2. Voor de leeftijdscategorie 40-64 is dat gemiddeld 4,1. Voor de leeftijdscategorie 65-79 is dat gemiddeld 3. Bij 80 jaar of ouder 2,3.

Hoe ouder we worden hoe kritischer we worden op wat we allemaal gebruiken. Of we gaan/kunnen steeds minder mee met alle trends?

Dagelijks gebruik social media blijft stijgen. Vooral onder de 40 jaar.

De leeftijdscategorie 15-19 blijft de kroon spannen als het gaat om social media gebruik. Er zijn ten opzichte van 2023 nog eens 7 minuten per dag bij gekomen en de stand is nu 168 minuten per dag. Bijna 3 uur per dag zijn jongeren vergroeid met hun mobieltje en verblijven ze in virtuele werelden. Ook tussen de 20 en 39 kunnen ze er wat van met 154 minuten per dag. Ofwel 2,5 uur per dag.

Er is een duidelijk verschil te zien met de generaties die niet opgroeiden met social media. De 40+’ers gebruiken social media “maar” 1,5 uur per dag. En de 65+’ers “maar” 83 minuten per dag. Sociale media zijn niet meer weg te denken.

Waar staat LinkedIn in de ranglijst van populaire social apps?

Ik houd al een aantal jaren bij hoe het gaat met LinkedIn, ik kijk dan naar dagelijks gebruik en het aantal gebruikers. LinkedIn staat nog steeds aan de top van de social media platforms. Ondanks dat LinkedIn afgelopen jaar, al 20 jaar oud werd.

Als je Whatsapp meerekent als social platform, is LinkedIn de nr. 5 in Nederland. En ook ten opzichte van vorig jaar is het aantal gebruikers gegroeid met 10%.

De top 10 aantal gebruikers:

 1. Whatsapp, 13,4 Miljoen gebruikers
 2. Facebook, 10,1 Miljoen gebruikers
 3. YouTube, 10,1 Miljoen gebruikers
 4. Instagram, 8,0 Miljoen gebruikers
 5. LinkedIn, 5,5 Miljoen gebruikers
 6. Pinterest, 4,5 Miljoen gebruikers
 7. Tiktok, 4,3 Miljoen gebruikers
 8. Snapchat, 3,8 Miljoen gebruikers
 9. X / Twitter, 3,2 Miljoen gebruikers
 10. Telegram, 1,9 Miljoen gebruikers

Let op! Al deze gegevens zijn gegenereerd op basis van onderzoek onder een representatieve groep van de bevolking van 15 jaar en ouder. Dit jaar deden 7.159 respondenten mee aan het onderzoek. De cijfers wijken dus in vele gevallen af van wat de platforms zelf publiceren. In mijn blog van vorig jaar legde ik al uit hoe die verschillen bij LinkedIn bijvoorbeeld ontstaan.

LinkedIngebruik in Nederland door de jaren heen: een golfbeweging met een piek in 2024.

Hieronder zie je in beeld gebracht hoe het over de jaren heen gaat met LinkedIn. Er zijn wat ups and downs, maar dit jaar is Linkedin duidelijk in de winning mood onder de respondenten. Met een stijging van maar liefst 10% op aantal gebruikers staan ze in die ranking op nummer 2, net onder Telegram dat 13% erbij snoepte in 2024, maar op plek 10 staat van de meest populaire platforms.

We kunnen dus wel concluderen dat LinkedIn, ondanks haar respectabele leeftijd nog aardig mee gaat met de tijd! De waarde van het zakelijke netwerk blijft zich terugverdienen.

Dagelijks LinkedIngebruik, ook hier zien we in 2024 een stijging.

Meer, meer, meer. Als je met zijn allen steeds meer tijd besteedt aan social media, kan het niet anders dan dat LinkedIn ook een graantje meepikt. Maar ook hier geldt dat ze een be-hoor-lijk graantje meepikken. Na X (Twitter) staan ze hier procentueel op de 2e plek als het gaat om de stijging. In de totale ranking wat lager, namelijk op plek 8.

De top-10 dagelijks gebruikers

 1. Whatsapp, met 10,4 Miljoen dagelijkse gebruikers (-3%)
 2. Facebook, met 6,6 Miljoen dagelijkse gebruikers (0% verschil)
 3. Instagram, met 5,0 Miljoen dagelijkse gebruikers (+5%)
 4. YouTube, met 3,6 Miljoen dagelijkse gebruikers (+3%)
 5. Tiktok, met 2,6 Miljoen dagelijkse gebruikers (+5%)
 6. Snapchat, met 2,4 Miljoen dagelijkse gebruikers (-3%)
 7. X / Twitter, met 1,3 Miljoen dagelijkse gebruikers (+22%)
 8. LinkedIn, met 1,2 Miljoen dagelijkse gebruikers (+20%)
 9. Pinterest, met 900.000 dagelijkse gebruikers (+12%)
 10. BeReal, met 700.000 dagelijkse gebruikers (-14%)

Hieronder zie je in beeld gebracht hoe het over de jaren heen gaat met LinkedIn. Er zijn ook hier wat ups and downs, maar Linkedin gaat heel erg goed dit jaar. Met een stijging van maar liefst 20% dagelijkse gebruikers staan ze in die ranking op nummer 2, net onder X/Twitter 22% erbij kreeg in 2024.

Gebruik neemt toe, geluk neemt af.

Als ik inzoom op de cijfers schrik ik er toch elk jaar weer van hoeveel tijd we eigenlijk spenderen of verdoen op sociale media. Ik doe er zelf ook aan mee. Maar ik schrap wel steeds meer apps van mijn telefoon. Dat klopt dan wel weer met het onderzoek, hoe ouder, hoe minder apps. Ik vraag me dan af: worden we hier nou echt gelukkig en slimmer van en hoe kunnen we onze jongeren, maar ook onszelf beschermen tegen deze “verslaving”?

Aan de andere kant is het ook een way of life geworden. Zonder sociale media kunnen we allemaal al lang niet meer. En willen we nog wel zonder? Het biedt namelijk ook voordelen.

In dit basisonderzoek is ook een vraag uitgewerkt onder de respondenten over het gevaar voor het mentaal welzijn. En dat is interessant, want dat bevestigt ook dat we steeds vaker vinden dat we tijd verspillen online (5,2 Miljoen Nederlanders) en dat social media ons ongelukkig maakt (2,2 Miljoen Nederlanders).

6,3 Miljoen Nederlanders vinden dat Social Media een gevaar vormen voor het mentaal welzijn. En dat is opvallend. We gebruiken het namelijk met zijn allen steeds meer en vaker. We zijn verstrikt geraakt in de netten van de grote platforms, die echt niet als doel hebben om ons te beschermen. Want hoe meer we er verblijven, hoe hoger de advertentie-inkomsten etc. Ik ben benieuwd hoe wet en regelgeving hier mettertijd bepaalde zaken gaat inperken, hoe we hier over een paar jaar tegenaan kijken en mee omgaan.

Het laatste deel van het onderzoek is dus het meest interessant. En ik verklap niet alles, daarvoor mag je het onderzoek zelf downloaden bij Newcom. Maar zorgelijk is het wel.

Social Blooming - Judith

Judith Eversdijk

Met SOCIAL BLOOMING help ik toffe bedrijven te groeien met behulp van adverteren op LinkedIn! Benieuwd naar de hoe en wat? Check mijn traject ADS YOUR SERVICE!

© Social Blooming - Adverteren

Wil je adverteren op LinkedIn overlaten aan iemand die hier 24/7 mee werkt?