Webcare goed uitvoeren en 1 op 1 communiceren als bedrijf met personen op LinkedIn is al jarenlang niet écht goed mogelijk. Er mistte namelijk een direct message functie, zodat je privé contact kunt hebben met klanten, potentiële opdrachtgevers etc.. 8 Maanden geleden begon LinkedIn met testen van een berichtenfunctie, en nu is het dan eindelijk zover! De berichtenfunctie wordt uitgerold naar álle company pages! Nu kan LinkedIn ook eindelijk een plek worden om in gesprek met je klanten te komen. Hoe werkt het? Ik heb alles dat je zou moeten weten op een rijtje gezet.
Het Postvak IN voor bedrijven met meer dan 1 admin wordt as we speak uitgerold op LinkedIn……!
Het werd al langer voor bedrijfspagina’s met 1 beheerder aangeboden, maar daar kon en mocht het natuurlijk niet bij blijven. Vanmorgen (27 november 2023) spotte ik meerdere bedrijfspagina’s met een Postvak IN! De uitrol is nog niet 100% compleet, zo mist nog een knop om het daadwerkelijke bericht te sturen, maar de achterkant is al wel zo goed als ingericht en dat is goed nieuws!
Klanten willen overal en altijd met jouw bedrijf kunnen communiceren
De klant is koning en de klant wil overal met jouw mensen kunnen communiceren. Over een klacht, over een bestelling, over een nieuwe aanvraag. En jij moet zijn waar jouw (potentiële) klant is!
Het belang van webcare op LinkedIn
Oké, LinkedIn wordt niet zó vaak als klaagplatform gebruikt als Facebook of X. En de toon is vaak wat gedempter. Maar ik zie echt dat het aantal klachten flink is toegenomen. Is het niet onder een organische post als commentaar of onder een advertentie dan is het wel in een eigen post waar het hele verhaal uit de doeken wordt gedaan. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Als jij hier als bedrijf niet op een goede manier bovenop zit kan het flink misgaan.
Bekijk dus dagelijks via de activiteiten van je bedrijfspagina of er meldingen zijn waar je iets mee moet doen. En niet alleen de “negatieve” uitingen verdienen aandacht. Ook de leuke verdienen een duimpje of een leuke opmerking, of zelfs een repost op jouw pagina. In mijn ogen stimuleer je je medewerkers of anderen hiermee alleen maar meer om positief over jouw bedrijf te posten. Het wordt immers opgemerkt en dat kun je laten zien.
Wist je dat de volgers van jouw bedrijfspagina de door jouw gelikete posts in hun tijdlijn tegen kunnen komen?
Maargoed, back to the point! Er komt een DM functie voor bedrijfspagina’s aan!
Vanaf nu kun je als je beheerder van een middelgrote pagina bent een extra functionaliteit op je bedrijfspagina verwachten: Postvak IN. De uitrol is nog niet 100% klaar. “Grote” pagina’s met tienduizenden volgers hebben de functie momenteel nog niet. Ook is hij dus nog niet in gebruik aan de voorkant, voor de niet-admin gebruikers.
Wat valt op:
- Pagina’s met meer dan 1 beheerder hebben vanaf nu een Postvak IN in de beheerfunctie staan. Echt grote pagina’s met veel volgers heb ik er nog niet bij gezien, het lijkt dus stap voor stap te gaan.
- Het Postvak IN kun je als admin zelf aan of uit zetten. Hij staat standaard aan!
- Zet je hem aan, en dit is de default, dan kun je (minimaal) 2 tot 5 onderwerpen kiezen om een gesprek over te starten. De onderwerpen die je kunt kiezen zijn: Serviceverzoek, Een demo aanvragen, Ondersteuning, Carrières en Overige. De ingekomen berichten worden ook gesorteerd op deze onderwerpen. Ze staan standaard alle 5 aan. Een aantal van deze onderwerpen lijkt heel erg op het Leadformulier, en deze lijkt ook actief te blijven.
- Het menu heeft 3 onderdelen: Postvak IN-instellingen, Gesprekken beheren, Mijn meldingen beheren.
- Je kunt berichten archiveren als ze afgehandeld zijn, of als spam markeren.
- Personen die de berichten kunnen beheren/behandelen moeten hogere beheerder of content beheerder zijn. (Bron: LinkedIn)
LinkedIn kan nu als volwaardig webcare kanaal meedoen.
En dat is leuk en aardig, maar dan moet jouw organisatie er ook klaar voor zijn. Niets is zo dodelijk als een bericht dat door niemand gezien wordt of beantwoord wordt. Hier heb je dedicated mensen voor nodig en dagelijks een of meer check momenten. Ook moet er backup bij afwezigheid zijn etc. etc. Je kunt deze functie dus prima nog even uitzetten als je hier intern nog niet helemaal op voorbereid bent. Maar het is niet slim om deze kans links te laten liggen. Mijn tip? Zet hem maar alvast op je actielijst voor 2024.